BPM aangifte, wat is dat voor een beest?

Toen ik de opdracht kreeg om een artikel te schrijven over BPM, had ik echt absoluut geen idee wat de BPM aangifte is. Dus vooraleer ik begin over waar en wanneer de BPM aangifte moet gebeuren, leg ik jullie even uit wat voor beest dat eigenlijk is.

De BPM zijn de belastingen die betaald worden wanneer een auto aangekocht of geïmporteerd wordt. Hiervoor moet een aangifte voor worden gedaan, door de koper of de verkoper, naargelang de situatie. Een synoniem voor het woord BPM is de aanschafsbelasting . Deze belasting bestaat enkel in Nederland waardoor er meer auto’s vanuit het buitenland aangekocht worden. Dat is dan ook de reden dat de import van auto’s zo snel stijgt (bron: auto invoer professional easyimport).

Als u in Nederland zelf een auto koopt, wordt de BPM aangifte meestal al voor u gedaan waarna u een nummerplaat krijgt en met uw gloednieuwe of tweedehandse auto op de weg mag beginnen rijden. U moet echter zelf aangifte doen wanneer u een auto of motorfiets aankoopt. Er zijn verschillende methodes om een BPM aangifte te doen en het is belangrijk deze even uit te zoeken om onnodige kosten te besparen. Op bepaalde sites kan u een aanvraag doen en een ingevulde BPM aangifte weer ontvangen binnen de twee uur.

Om het iets duidelijker te maken geef ik u even een praktijk voorbeeld:
Stel dat u in Nederland een auto voor 20.000 euro koopt waarvan 3.000 euro BPM is. Dezelfde auto zal dan in België of Duitsland 3.000 euro minder kosten, dus maar 17.000 euro. Het is dus echt voordeliger om de auto in het buitenland aan te kopen en op die manier uw BPM aangifte lager van prijs houden.

Handig en geld besparend: laatst vond ik deze BPM aangifte calculator. Gratis en vrijblijvend. Zo kun je in ieder geval een second opinion laten plegen, om zeker te zijn dat je niet te veel betaald.